Četiri zida koja kupujete moraju imati dušu usklađenu sa vašom

Dnevni boravakKad po prvi put rješavate stambeno pitanje, gotovo svaki stan čini vam se idealnim. Ne uočavate njegove nedostatke iz silne želje da se napokon skućite. Stoga ste vjerojatno, kao i mnogi drugi, uselili u stan koji vam ne odgovara u potpunosti. No, kad nakon više godina dođe vrijeme za zamjenu stana, ili njegovu adaptaciju, bit ćete kritičniji jer ćete iz vlastitog iskustva znati koje su se stvari pokazale dobrima, a što vam je u starom stanu smetalo.

Bez obzira, dakle, tražite li svoj prvi, drugi, ili možda treći stan, obratite pažnju na neke elemente. Zapravo, obratite pažnju na dosta toga jer četiri zida koja kupujete moraju imati dušu usklađenu s vašom, moraju moći odgovoriti na sve vaše potrebe. Ako ste dobro proučili okolinu stana, prometne veze, mogućnosti opskrbe namirnicama, blizinu vrtića i škole,… obratite pažnju na detalje koji govore o kvaliteti konkretnog stana.

Dnevni boravak - japanski stilSpomenuti detalji upravo su ona iskustva koja smo već spomenuli, situacije iz svakodnevice u kojima nam pojedine osobine stana mogu igrati veliku ulogu. Konkretno, usprkos uvriježenom mišljenju o savršenstvu prostorije u obliku kvadrata, odnosno prostorije jednako dugih zidova, lakše ćete namjestiti onu pravokutnog oblika, kojoj su dva zida duža. Također, soba površine manje od 16 četvornih metara može služiti kao spavaća, ali ne nasjedajte na priču da se tu može namjestiti funkcionalni dnevni boravak. Za to vam treba prostorija od najmanje 25 kvadrata, uz razuman odnos duljine i širine prostorije, jer i o veličini ali i o obliku prostorije ovisit će hoće li vam u nju stati namještaj koji želite, bez obzira jeste li kupili novi ili iz staroga stana nosite namještaj koji već imate. Kod kupnje novog namještaja još ćete se i moći u trgovinu uputiti s mjerama prostora koji vam je na raspolaganju. No, želite li zadržati stari namještaj, pripazite da on stane u prostoriju kojoj je namijenjen. Nadalje, u dnevni boravak mora se ulaziti iz predsoblja. Ne nasjedajte raznoraznim čudima današnje arhitekture, neprihvatljivo je da se u dnevni boravak ulazi kroz neku drugu sobu.

Spavača sobaProstor u kojem ćete vi i vaša obitelj provoditi veći dio dana trebao bi biti u dovoljnoj mjeri osvijetljen prirodnim svjetlo, sunčan. Poželjno je da su prozori okrenuti prema jugu ili zapadu, da su veliki i da ih ima više, ali ne previše jer, ne zaboravite, teško ćete namjestiti prostoriju koja nema dovoljno čistih zidova.

U modernim stanovima većinom se prostor namijenjen kuhinji stapa s onim za blagavaonicu i dnevni boravak. Tim više trebate dobro procijeniti hoće li ta prostorija moći prihvatiti sav namještaj koji vam je potreban, a da se i vi i vaša obitelj između tog namještaja možete ležerno kretati. 

Kuhinja                Koliko velik treba biti prostor za kuhinju to, prije svega, ovisi o navikama vaše obitelji, koliko i kako često kuhate, objedujete li svi zajedno, pozivate li u goste veće društvo. Također, razmislite gdje možete smjestiti stol. On ne bi smio biti previše udaljen od same kuhinje. Provjerite je li priključak na električnu mrežu prilagođen zahtjevima današnjih kuhinja, odnosno hoće li kuhinja bez problema primiti sve potrebne kućanske aparate. Svakako je poželjno da kuhinja ima prozor, bez obzira na postojanje kuhinjske nape. Prozor je uvijek dobrodošao pogled u svijet, a riješit će vas i mirisa neizostavnih pri kuhanju, ali ipak nepoželjnih u standardnoj opremi vašeg stana iz snova.
Možda se neki od ovih detalja nekome ne čine dovoljno bitnim da bi odlučivali prilikom izbora stana. No, oni jesu bitni, jer to su detalji koji vam sutra mogu smetati, ili vam nedostajati. Ne odstupajte od onoga što želite. Zaslužili ste svoj stan i snova i potrudite se pronaći upravo takav.


 

Dizajn kupaonice

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Slapovi u kupaonici Dašak divljine u Vašoj kupaonici Imate li sasvim običnu klasičnu kupaonicu i svakako bi... Read more
Tuš kabine ili kade? Adaptacija kupaonice - Tuš kabina ili kada? Odluka nije jednostavana. Ako... Read more
Kupaonice sa dozom osobnosti Kupaonice uređene u tradicionalnom... Read more
Tuš kanalice Tuš kanalice - Moderno i... Read more