Čovjek nije usamljeni otok

okolinaČovjek nije usamljeni otok. Ovisimo o vezi s drugim ljudima te upravo iz tih veza izlazimo kao više ili manje kvalitetni ljudi. Slično je i sa stanovima. Možete imati velik i raskošno uređen stan ali, ako je smješten u lošem okruženju, nećete biti zadovoljni u njemu, niti ćete ga uspjeti prodati za dobru cijenu. Danas je tržište prepuno stanova različitih veličina i kvalitete gradnje, u centru grada i na periferiji. Izbor je zaista velik i možete izabrati idealan dom za svoju obitelj, ako odluku ne prepustite baš u potpunosti emocijama, već dozvolite i razumu da kaže koju riječ. Naime, pri izboru stana bitno je povesti računa o okolini, i to ne samo o visini i međusobnoj udaljenosti zgrada u tom dijelu grada, te o stanju konkretne zgrade. Analizirajte odgovara li lokacija stana vašoj svakodnevici. Konkretno, prilično je važno koliko je stan udaljen od vašeg radnog mjesta i od središta grada, i hoćete li imati gdje parkirati automobil (ima li stan garažu ili vlastito parkirno mjesto).

Obratite pažnju na buku koja na toj lokaciji vlada. Buka može prijetiti od prometa, aerodroma u blizini, tvornice ili, možda, kafića pod prozorom.Od prometa i industrijskih postrojenja prijeti i zagađenost zraka, a to nije okruženje u kojem želite disati.

okolinaProsječan građanin obiteljski je čovjek koji ima ili će imati djecu. Ako se i ne uklapate u taj profil, kod kasnije prodaje stana više će vrijediti uz dobru školu u blizini. Zato je važna blizina i kapacitet dječjeg vrtića, kao i kvaliteta osnovne i srednje škole, te put koji dijete treba prijeći od kuće do škole (koliko je dug i siguran). Ugodnom obiteljskom životu neophodno je i dječje igralište u blizini, što opremljenije, to bolje.

I obiteljima i samcima podjednako je važno zelenilo, i to danas više nego ikada. Naime, u sve užurbanijem tempu života treba nam drvo, treba nam travka, a upravo zelenilo sve češće gubi bitkom pred agresivnom izgradnjom. Ne odustajte od potrage za stanom koji u blizini ima bar malu zelenu oazu, ako već nema konkretan park sa svim pripadajućim sadržajima. Osim tog prostora za šetnju i opuštanje, raspitajte se i o ostalim mjestima na kojima biste mogli utrošiti slobodno vrijeme. Koliko je daleko kino ili kazalište; ima li u blizini kakvih sportskih objekata, poput bazena ili tenis igrališta?

Ne zaboravite ni na dućane, tržnicu, trgovački centar. Sve su to mjesta na koja morate često ići i dobro je da su vam blizu, ali ne baš preblizu.

okolinaNe želite, naime, čuti svaki kamion za dostavu robe, ni boriti se za parkirno mjesto s ljudima koji dolaze na tržnicu po namirnice. Isto je i sa crkvom. Čak i ako jeste vjernik, razmislite želite li biti baš tako blizu da čujete svaki put kad se oglasi crkveno zvono.

I, naravno, susjedi. Često čujemo da susjede ne možemo birati no kad birate stan u već useljenoj zgradi možete se raspitati o dobi i navikama susjeda, pa problematične možete i izbjeći. Nađete li na jednom mjestu stan iz snova, i ljude koji su vam po naravi i navikama slični, život će vam biti daleko ugodniji. Jer, kao što smo već zaključili, čovjek nije otok i potrebno u je da se uklopi u okolinu. 


 

okolina

Maksimir

je zagrebačko gradsko područje u kojem se nalaze istoimena park-šuma i stadion Maksimir (poznat po nastupima NK Dinamo).
Park-šumu Maksimir, prvu u jugoistočnoj Europi (otvorena 1794. godine), dao je 1839. urediti prema zamisli biskupa Maksimilijana Vrhovca biskup Juraj Haulik u engleskom pejzažnom stilu. U parku je očuvana flora i fauna nizinskih šuma, a u njemu se nalaze i četiri jezera (što prirodna, što umjetna).


 

Dizajn kupaonice

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Slapovi u kupaonici Dašak divljine u Vašoj kupaonici Imate li sasvim običnu klasičnu kupaonicu i svakako bi... Read more
Tuš kabine ili kade? Adaptacija kupaonice - Tuš kabina ili kada? Odluka nije jednostavana. Ako... Read more
Kupaonice sa dozom osobnosti Kupaonice uređene u tradicionalnom... Read more
Tuš kanalice Tuš kanalice - Moderno i... Read more