Četiri zida koja kupujete moraju imati dušu usklađenu sa vašom

kuća ili stanVidite li se prije u obiteljskoj kući okruženoj zelenilom ili u stanu smještenom u urbanom dijelu grada? Ta se dilema nametnula svakome tko razmišlja o rješavanju stambenog pitanja. Na prvu pomisao, većina nas izabrala bi prvu opciju, jer ona znači i više mira, više slobode, vlastiti prostor za dječju igru, izbor kućnog ljubimca po volji, riješeno pitanje parkiranja automobila,… Uz to, obiteljska kuća može se kupiti za manje novca po četvornom metru, nego što ga treba dati za kvadrat stana.


Druga strana medalje je to što su danas obiteljske kuće koje se nude na prodaju u najboljem slučaju smještene u predgrađu. Kuće u urbanijim, centru bližim dijelovima grada, kad se i prodaju, koštaju daleko iznad mogućnosti prosječnog hrvatskog kupca stana. Nadalje, kuće su po pitanju održavanja rupe bez dna. Drugim riječima, u kuću neprestano treba ulagati. Naravno, održavati treba i stan, ali tu su izdaci daleko manji i najveći troškovi, poput popravljanja krovišta ili obnavljanja fasade, ne padaju samo na vaša leđa, već taj teret nose svi vlasnici stanova, a većinom se trošak pokriva iz pričuve zgrade. U obiteljskoj kući i režije su veće nego u stanu.

kuća ili stanNedostatak života u stanu, osim osnovne razlike u broju kvadrata koji su vam na raspolaganju, ogleda se u činjenici da iza vaših zidova žive druge obitelji s navikama koje se u većini slučajeva ne poklapaju s vašima. Susjedi će vam možda biti bučni, možda vječno mrzovoljni, možda će imati glasnog psa u stanu ili će prigovarati vama zbog vašeg ljubimca. Ako imate više od jednog automobila, imat ćete problema s parkiranjem čak i ako ste uz stan kupili i parkirno mjesto.

Situacija nikad neće biti idealna, ni u kući ni u stanu. Na vama je da ozbiljno promislite i iskreno procijenite vlastite želje, navike i mogućnosti. Prije svega, morate znati kupujete li stambeni prostor kojim ćete se koristiti sami, ili ćete ga dijeliti s još jednom osobom, ili će vašim budućim sobama trčkarati više parova malenih nogu. Ako ste samac, prazna kuća djelovat će sablasno, jednako kao što će se život mnogočlane obitelji u manjem stanu pretvoriti u kaos.

kuća ili stanBitno je i da odredite iznos koji možete potrošiti za rješavanje stambenog pitanja, ali i onaj koji ćete godišnje morati utrošiti na režije i održavanje stambenog prostora. Ako ste voljni zasukati rukave i sami pokositi travu, urediti ogradu, očistiti žlijeb, a nije vam ni preveliki problem izdatak za krovište, fasadu, sustav grijanja…, ako vam je od blizine gradskih sadržaja važniji vlastiti mir, bit ćete zadovoljni u kvalitetnoj obiteljskoj kući. No, ako unaprijed znate da za uređivanje dvorišta nemate vremena, da nemate novca kojim biste mogli nekoga platiti da to redovno radi umjesto vas, onda je jasno da nećete moći 'pokrivati' ni redovne godišnje potrebe kuće. Za vas je onda stan bolji izbor. Patite li ipak za komadićem zelenila, razmislite o stanu u prizemlju, uz koji ide i nekoliko četvornih metara vrta. Tako možete sami sa sobom napraviti kompromis, razum će biti zadovoljan nižim troškovima održavanja, a srce će uživati u svojoj zelenoj oazi.

 stari stan

Ako je vaš izbor starogradnja zbog pogodnosti koje nudi, kao što su život u središtu grada te dovoljno prostrani stan, morat ćete računati i s brojnim nedostacima koje bi valjalo ukloniti. Naime, mnogo takvih stanova nema moderno opremljene kupaonice, niti odgovarajuće električne, kuhinjske i vodovodne instalacije, a česta je i nedovoljna zvučna i toplinska izolacija što u stanovima čije sobe imaju razmjerno velike površine nezanemarivo povećava troškove grijanja. Neki od vas susrest će se i s neodgovarajućim rasporedom prostora.


 

Dizajn kupaonice

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Slapovi u kupaonici Dašak divljine u Vašoj kupaonici Imate li sasvim običnu klasičnu kupaonicu i svakako bi... Read more
Tuš kabine ili kade? Adaptacija kupaonice - Tuš kabina ili kada? Odluka nije jednostavana. Ako... Read more
Kupaonice sa dozom osobnosti Kupaonice uređene u tradicionalnom... Read more
Tuš kanalice Tuš kanalice - Moderno i... Read more