I NEKA BUDE SVJETLO - SVJETLOST VAŠEGA DOMA

Elektroinstalaterski radovi - Adaptacije d.o.o.Ako je električna instalacija stara treba je pravovremeno promijeniti, jer stare žice i kablovi predstavljaju stalnu opasnost od požara. Adaptacija Vašega doma odlična je prilika za nove električne instalacije. Paradoksalno zvuči, ali u procesu adaptacije Vašega stana ili kuće, prije  svega je neophodno razmjestiti budući raspored pokućstva u stanu, zbog određivanja pozicije priključnih mjesta kućanskih aparata i elektroničkih uređaja kojih je sve više. Pod razmjestiti naravno mislimo planski osigurati, jer ćete time osigurati da prekidači budu na onim mjestima gdje su najpotrebniji i nadohvat ruke.

Stručno definirano, struja u Vaše domove dolazi izvana kroz glavni vod, preko glavnog prekidača do razvodne ploče. Žicama se dalje provodi do različitih trošila, a žice su provedene kroz praznine u podu i stropu, a kada su zalivene žbukom tada se nalaze u zaštitnoj cijevi. Na taj je način jedna žica provedena od prekidača na zidu do priključka za svjetiljku na stropu, dok je druga provedena od priključka do poda i kroz pod natrag do razvodne ploče sa osiguračima. Svaki pa i najmanji zahvat na električnim vodovima prepustite stručnjacima, jer ovo nije posao za amatere.

Elektroinstalaterski radovi - Adaptacije d.o.o.Utičnice, prekidači, portafoni, antene, internet i telefoni, sve su to priključna mjesta koja se postavljaju u blizini ulaznih vrata, u blizini noćne svjetiljke, na dnu i vrhu stepeništa. Dvostruke prekidače praktičnije je provesti u hodnicima i stubištima, kako bi se mogli uključivati i isključivati na oba kraja. Nemojte očajavati ako se  zbog stanovitih pravnih ili tehničkih poteškoća ne može provesti potpuno nova električna instalacija i rasvjeta. Korisnu alternativu Vam pružaju rasvjetni uređaji kojih je sve više na tržištu, a omogućiti će Vam dobra privremena rješenja. Svi električni priključci podliježu stanovitim standardima i propisima kojima su utvrđeni kakvoća materijala, potrebna izolacija i način djelovanja priključka.

 

Elektroinstalaterski radovi - Adaptacije d.o.o.

Cjelokupna električna instalacija u Vašemu domu trebala bi biti izvedena prema tim standardima. U posljednje vrijeme ima promjena u izgledu utičnica i prekidača, dizajn im se uvelike poboljšao, a izbor je puno veći. Tako se vidljivi dijelovi uglavnom izrađuju od bijele plastike, ali ima i aluminijskih, mjedenih i bakrenih utičnica i prekidača koje kosristimo.


Elektroinstalaterski radovi - Adaptacije d.o.o.                                                                                                                                                                                                                                                O prirodnoj ili umjetnoj svjetlosti ovisi kako će boje, razne plohe i oblici u stambenom prostoru djelovati na ljudsko oko, drugim riječima kako će izgledati. Maštovito kreirana i kvalitetna rasvjeta pridonosi izgledu cijelog domaćinstva. Sa druge strane, loša rasvjeta može upropastiti i najskuplja rješenja, a dobra će oplemeniti i sasvim skromno uređeni dom.

Elektroinstalaterski radovi - Adaptacije d.o.o.Prostor osvjetljavamo na različite načine, krenuvši od jedne gole žarulje pozicionirane na sredini stropa, do složene kombinacije raznovrsnih svjetlosnih izvora. Dakle, unaprijed odredite namjenu prostorija u Vašemu stanu ili kući,  i razmotrite kako će se svaka od njih koristiti, a tek onda planirajte rasvjetu kako bismo Vam instalirali električne priključke na najzahvalnijim mjestima.

Elektroinstalaterski radovi - Adaptacije d.o.o.S rasvjetom se također mogu ukloniti neki nedostatci stambenog prostora, kao što je skučenost prostora, neravni zidovi, visina stropova i mnoge druge. Postoje mali trikovi kada svjetlosni izvori koji osvjetljavaju samo zidove na izgled povećavaju prostoriju, dok ju niska rasvjeta koja ne osvjetljuje strop na izgled snizuje.  Uz rasvjetu pozicioniranu u sredini prostorije, kombinirajte manje odvojene izvore svjetlosti za veliki stol, osobito za pisaći stol,  za čitanje i druge. Starijim osobama biti će potrebno dvostruko više svjetlosti od naprimjer prosječnog tridesetogodišnjaka, ali od viška svjetlosti neće boljeti glava u prostorijama s tamnim zidovima i podom, jer tamna boja ne reflektira svjetlost.

Elektroinstalaterski radovi - Adaptacije d.o.o.Kupujte svjetiljke odgovarajućeg stila prostorije koje će ostvariti i dekorativnu ulogu interijeru. Neka to budu svjetiljke koje dugo traju, a da se lako čiste i održavaju i da se njima spretno i lako rukuje. Najčešća rasvjetna tijela su lusteri i plafonjere, a pored njih se možete koristiti i razno raznim visilicama, spotovima od 12 V ili 120V, tehničkom ili neonskom rasvjetom, ugradbenom rasvjetom za knauf stropove kao što su halogenke i mnoge druge. Ukoliko živite u kući, vodite računa o rasvjeti izvan Vašega doma, ispred ulaznih vrata, u garaži, ispred stražnjeg ulaza, o vanjskoj rasvjeti za balkone i okućnice.

Naša tvrtka posebnu pozornost posvećuje racionalizaciji korištenja električnom energijom, i samu uštedu koju možete postići. Stoga Vam savjetujemo najbolja moguća rješenja, kako biste već pri samom planiranju pozicioniranja električnih priključaka bitno racionalnije i sigurnije uštedjeli u daljnjoj primjeni. Uporaba štednih žarulja koje su idealan izvor svjetlosti za prostor s dugotrajnim osvjetljenjem bez učestalog paljenja i gašenja svjetla, te postavljanje većeg broja manjih izvora svjetlosti ne samo da je racionalnije korištenje električnom energijom, već i učinkovita primjena svjetla sa pojačanim efektom osvijetljavanja prostorija. Kako bismo Vam omogućili sigurnost korištenja instalacije, u prvoj fazi izvedbe nove instalacije ugrađujemo razvodni ormarić s minimalno dvije FID sklopke i kvalitetnim automatskim osiguraćima.  U sklopu kupaonice koristimo zasebnu osjetljiviju elektro sigurnosnu FID sklopku, a konačno pri izvošenju same elektro instalacije vodimo računa o karakteristikama trošila u Vašemu domu.


 

Dizajn kupaonice

Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Slapovi u kupaonici Dašak divljine u Vašoj kupaonici Imate li sasvim običnu klasičnu kupaonicu i svakako bi... Read more
Tuš kabine ili kade? Adaptacija kupaonice - Tuš kabina ili kada? Odluka nije jednostavana. Ako... Read more
Kupaonice sa dozom osobnosti Kupaonice uređene u tradicionalnom... Read more
Tuš kanalice Tuš kanalice - Moderno i... Read more